Nowoczesna architektura : Daegu Gosan Library Competition wygrywający wniosek / Gorka Blas

Dzięki uprzejmości Gorka Blas Zwycięska propozycja w konkursie Daegu Gosan Library autorstwa architekta Gorki Blasa tworzy bibliotekę jako przestrzeń kulturalną i społeczną dla lokalnej społeczności.
W tym celu projekt skupia się na uzyskaniu funkcjonalnego, atrakcyjnego i wygodnego obiektu, który stanowi niezbędny element codziennego życia dzielnicy.
Aby osiągnąć ten cel, projekt przenosi skalę przestrzeni domowej na obiekt publiczny, bez jego publicznego wymiaru.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Otaczająca się sieć miejska składa się z niewielkich budynków mieszkalnych.
Nowa biblioteka ma mieć bezpośredni związek ze środowiskiem pod względem skali, co należy rozumieć jako usługę dla społeczności.
Całkowita objętość budynku podzielona jest na osiem części, podobnych do otaczającej go skali budynków.
Modułowe objętości są podnoszone z poziomu gruntu, a powstałe części są pomyślane jako różne pomieszczenia, chociaż przestrzeń biblioteki jest ciągła, a plan jest wolny.
Dzięki uprzejmości Gorka Blas Zgrupowane tomy powodują, że biblioteka jest zróżnicowana przestrzennie, a skala stref bibliotecznych jest mniejsza.
Zapewniają również pokoje o różnej ilości światła.
Obiekty kulturalne i edukacyjne znajdują się na wyższych piętrach, bezpośrednio z głównego wejścia.
Biuro znajduje się pod biblioteką, więc jest całkowicie funkcjonalne i prywatne.
Dzięki uprzejmości Gorka Blas Biblioteka znajduje się w przestrzeni publicznej otoczonej drzewami, dlatego budynek znajduje się pośrodku placu, aby zapobiec przycinaniu drzew i zachować charakter istniejącej przestrzeni publicznej.
Dzięki uprzejmości Gorka Blas Architekt: Gorka Blas Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa Nagroda: I nagroda Rok: 2012
[przypisy: bramy garażowe bielsko, podesty magazynowe, wiązar dachowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bramy garażowe bielsko podesty magazynowe wiązar dachowy