Budownictwo wczoraj i dzis : Lace Hill / Forrest Fulton Architecture

W przypadku projektu Forrest Fulton Architecture firma z siedzibą w Alabamie zaprojektowała biomorficzną powierzchnię o powierzchni 900 000 m2, która łączy sąsiednie miasto z krajobrazem.
Architektura skupia się na tworzeniu urbanistycznego krajobrazu, który przekształca wspólny element miejski Erewanu, superbloku, w miejsce, skróconego wzgórza wzdłuż naturalnego amfiteatru w Erewaniu.
Ten nowy model rozwoju wspiera holistyczny, bardzo zielony styl życia .
z zachodzącym na siebie zjawiskiem naturalnym i miejskim.
Więcej zdjęć i więcej o projekcie po przerwie.
Sztuczna góra ., która jest ubrana w rodzime rośliny nawadniane za pomocą recyklingu systemu szarej wody, tworzy siedzenia widokowe dla Erewanu i Mt.
Ararat.
Zewnętrzne perforacje przywołują zawiłe detale z tradycyjnej ormiańskiej koronki.
Otwory te to nie tylko zabiegi powierzchniowe, ale raczej tarasowa przestrzeń zewnętrzna, która zapewnia niesamowite widoki.
Seria pustek wieżowych służy jako wieże chłodnicze, które pozwalają na zalewanie światła wnętrzem, a jednocześnie pasywnie chłodzą przestrzeń.
Gdy północny wiatr przechodzi nad pustkami wieży.
Stawy, projekt działa jak gigantyczny mechanizm chłodzenia wyparnego dla półpustynnego miasta poniżej.
W dokumencie na temat zrównoważonego rozwoju, projekt jest nasycony różnymi pasywnymi i aktywnymi technikami przyjaznymi dla środowiska.
Posadzone powierzchnie na wzgórzu pochłaniają ciepło słoneczne, filtr powietrza i toksyn przenoszonych przez wodę, a także wspierają owady i zwierzęta.
Odwierty geotermalne i podłogi promiennikowe skutecznie ogrzewają i chłodzą pomieszczenia.
Woda z szarej wody z recyklingu nawadnia uprawy rolne i wzgórza.
Programowo działania w projekcie są powiązane z ekspozycją na słońce.
Przestrzenie mieszkalne prowadzą długą południową ścianę wzgórza, maksymalizując bezpośrednie słońce, tarasy i widoki.
Biura, które potrzebują pośredniego światła, znajdują się po północnej stronie wzgórza.
Wąska biurowa płyta podłogowa schodząca w kierunku południowym zapewnia odpowiednie, rozproszone światło dzienne.
Handel, restauracje, sale wystawowe, kino i centrum zdrowia wyznaczają promenadę na pierwszym poziomie.
Proponowana powierzchnia produkcyjna.
oferuje możliwość łączenia wydajności, funkcji i zrównoważonego rozwoju w nowy rodzaj kompleksu wielofunkcyjnego.
Powierzchnia: 85 000 sm (915 000 sf) Klient: Avangard Motors, LLC Lokalizacja: Erywań, Armenia Status: 2010 r.
Projekt konkursowy Projektant: Forrest Fulton Zespół projektowy: Jared Fulton, Andrew C.
Bryant, Derrick Owens
[podobne: reaktory chemiczne, bramki rozsuwane, drzwi wewnętrzne DRE ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bramki rozsuwane drzwi wewnętrzne DRE reaktory chemiczne